Strom na chotári za družstvom

04.02.2019 18:45

Pri prechádzke po Borovskom chotári som objavil, na hranici Bratislavského a Trnavského kraja neďaleko starého borovského družstevného vinohradu, osamelú čerešnu, na ktorej je pripevnená podobizeň panny Márie s tabuľkou s týmto nápisom:

 

DO DUŠÍ ULOŽIL NÁM DOBRÝ BOH TVOJ NÁRYS, KTORÝ MY ŽIVOTOM LEN DOKRESLOVAŤ MÁME

                                                                   NAŠÉ VYZNÁNIE 1950

KEĎ SME SI ŠEPKALI O VŠETKOM, ČO EŠTE SA LEN ZJAVÍ, O ŠTASTÍ V KTOROM ŽIVOT BUDE AKO HROZNO ZRIEŤ, KRÁSNYM VOLÁNIM ZVONOV BUDE PULZ A SPEVOM DYCH, KEĎ VIDELI SME V SVOJÍCH OČIACH JASNÉ HLAVY DETÍ EŠTE NENARODENÝCH, ČO NIKDY NESMÚ ZAZRIEŤ JAZVY NAŠICH BIED, MYSLELI SME, DRAHÁ MATKA BOŽIA V ŠTETKÁCH NEŽNEJ TRÁVY NA VOJNU O KTOREJ SA VRAVÍ, ŽE CHCE ZNOVA PREDERAVIŤ SVET, OCHRAŇUJ SLOVENSKO VRÚCNE ŤA PROSÍME LEN V MIERU ŠIROKO ĎALEKO NECH JE POČUŤ HLAHOL ZVONOV OZNAMUJÚC TVOJÉ ANJEL PÁNA

                                                         VĎAČNÁ GENERÁCIA  1930-93

          

Je to presný opis textu na tabuľke

 

Prosím, ak niekto niečo vie o tomto strome, udalosti alebo príčine osadenia, nech napíše na adresu uvedenú na tejto stránke.

            

                     

                          Čerešňa, v pozadí družstvo a veža     

Na strome čerešne pribudol drevený kríž, takže niekto sa o miesto stará. A tiež v lampáši bola vložená bateriová sviečka s nápisom: Za Teru D....

Podľa rozprávania Paľa Pecka sa jedná o Tréziu Dúbravcovú z Borovej a všetko na strom nainštaloval Alojz Dobšovič zo Štefanovej bývajúci v Častej. Pán Dobšovič má už cez 90 rokov a stále navštevuje toto miesto. Budem sa snažiť zistiť príčinu inštalovania podobizne a tabuľky. Paľo Pecko vravel, že sa pod čerešnou pobozkali a sľúbili sa jeden druhému. Pán Alojz chcel na tom mieste postaviť kaplnku čo sa mu za socializmu nepodarilo, tak vyrobil obruč na čerešnu aby sa rozťahovala podľa kmenu stromu ako rastie a pripevnil tam obrázok panny Márie.